Chef Witte

Als regelmatig theaterbezoeker en uit interesse voor alles wat met theater te maken heeft en om het Culturele aspect van de stichting Sociaal- Culturele Ontmoetingen Velserbroek – waarvan ik mede oprichter en voorzitter was – inhoud te geven, ontstond bij mij in december 1997 het idee om in Velserbroek een toneelgroep op te richten. Na een oproep voor deelnemers in mei 1998 melden zich 24 personen, voldoende mensen om na enige maanden van voorbereiding uiteindelijk in oktober met 14 leden met de eerste repetities voor de klucht Rare Gevallen te starten. Nou een raar geval is de groep niet geworden. De donderdagavond werd de vaste repetitieavond (tegenwoordig is het de woensdag avond). De grote zaal van het Polderhuis werd onze vaste uitvoeringsplek.

In de eerste jaren werden daar allerlei aanpassingen in de zaal aangebracht, zoals ophangmogelijkheden voor de verlichting en de gordijnen die door de groep zelf werden aangeschaft en genaaid.
Na de eerste drie producties die op een podium plaats vonden, gingen we op de vlakke vloer spelen en kwam er een tribune voor het publiek. Zo ontstond daar een echt theatertje.

Na één uitvoering het eerste jaar volgden er twee in de jaren erna en werd de zondagavond al snel omgezet in een zondagmiddag matinee, waarmee het ook voor kinderen makkelijker toegankelijk werd. Ook werd de generale repetitie een aantal malen als try-out gratis aangeboden aan mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, zoals collectanten, de zonnebloem of mantelzorgers. Ik herinner mij veel goede, leuke en ontroerende momenten, met voor mij als hoogtepunten de “Zonnebloemen” in 2002, “Café Noir” in 2004 en “De liefde van de 7 poppen” als lustrumstuk in 2008.

De uitvoeringsweekenden zijn altijd zeer intensief, drie dagen met de hele groep optrekken. De zaal/ tribune en het decor opbouwen, verduisteren, de gordijnen en het licht/geluid ophangen, alles klaar zetten/ leggen voor de voorstellingen, de generale repetitie, gezamenlijk eten en uiteindelijk de voorstellingen en een borrel na afloop. 10 jaar heb ik met heel veel plezier de productieleiding daarvan gedaan en drie maal mogen meespelen, echter op 17 april 2008 heb ik in de nabespreking, die na elke productie volgt te kennen gegeven te willen stoppen en het seizoen 2008/2009 met de groep te willen werken aan het overdragen van mijn werkzaamheden en ervaringen. Op de achtergrond zal mijn belangstelling en betrokkenheid blijven.

Er is inmiddels door de groep gekozen om als vereniging verder te gaan en op 20 februari 2009 zijn bij de notaris door de nieuwe bestuursleden de statuten daarvoor ondertekend. Hiermee is Toneelgroep “De Veste” een zelfstandige vereniging geworden. Ik wens ze voor de toekomst vele mooie producties, volle zalen en veel speelplezier.

Chef Witte

Chef Witte

Reacties zijn gesloten.